seksuologie/

Seksuologie

Verschil in verlangen, pijn bij het vrijen, te vroeg of juist niet klaar kunnen komen, niet opgewonden raken, erectieproblemen, vaginisme. Twijfel over je seksuele voorkeur (ben ik homo, bi of heteroseksueel). Twijfel over je genderidentiteit. Het zijn een aantal voorbeelden van klachten of vragen waarmee mensen bij de seksuoloog komen.

De seksuoloog onderzoekt zowel de psychische, lichamelijke als relationele kant van een klacht. Soms is het nodig dat er een lichamelijk onderzoek plaatsvindt bij een arts. Daarnaast kan een bekkenbodemfysiotherapeut worden ingeschakeld.

Wanneer je wilt weten hoe een gesprek bij de seksuoloog kan verlopen kun je op één van onderstaande linken klikken. De behandeling kan bestaan uit gesprekken, maar in een aantal gevallen ook uit oefeningen, die erop gericht zijn de negatieve spiraal, die de klacht in stand houdt, te doorbreken.

Aanmelden of vragen


Genderdysforie / Transseksualiteit

Genderdysforie komt voort uit een gevoel van onbehagen over iemands biologische geslacht. Vaak gaat het samen met de wens om van het andere geslacht te willen zijn. De sterkte van dit gevoel kan verschillen en het kan ook verschillende vormen hebben. De meest extreme vorm treffen wij aan bij transseksuelen, die hun lichaam aan het gewenste geslacht willen aanpassen door middel van een medische behandeling. Een andere term hiervoor is ook wel genderidentiteitsstoornis. Genderdysforie komt op alle leeftijden voor. Het kan al in de kindertijd aanwezig zijn, maar niet alle kinderen met genderdysforie worden later transseksueel. De diagnostiek en behandeling van genderdysforie en genderidentiteitsstoornis wordt gedaan in het VUMC in Amsterdam ( en in het UMCG in Groningen voor de Noordelijke provincies).

Soms willen mensen zich niet meteen aanmelden voor de genderpoli van het VUMC, maar eerst hun vragen en twijfels bespreken met een seksuoloog. Soms staan mensen al op de wachtlijst van het VUMC, maar lopen ze in de tussenliggende periode tegen vragen en problemen aan. Of ze zijn al in behandeling bij het VUMC maar hebben extra ondersteuning nodig. Het kan ook zijn dat u een partner, ouder of kind van iemand met een genderdysforie bent en u hier vragen over hebt.

Als u zich herkent in bovenstaande kunt u zich aanmelden bij Therapie Praktijk Lenny van Hagen voor begeleiding en behandeling of voor een informatief gesprek.

Aanmelden of vragen